A titokzatos bálnák

 

A fenti vízalatti felvétel egy hosszúszárnyú bálnáról Bermudától 15 mérföldre készült. A felvétel szerzőjének kommentárja: Tíz hét alatt 300 órán át próbáltam vízalatti felvételeket készíteni a vándorló bálnákról. Április vége volt, és egyetlen felvételt sem sikerült készítenem. És akkor, éppen delfineket  filmeztem a vízben, amikor ez a bálna rámtalált. Az együttlétünk körülbelül két órán át tartott, többször csak pár cm-re voltam a bálnától. ... Lenyűgöző érzéssel töltött el, hogy egy ilyen intelligens lény szemébe nézhetek. Utána egy hétig aludni sem tudtam, és egy hónapba telt, hogy elérzékenyülés nélkül tudjak róla beszélni... (https://www.youtube.com/watch?v=eOS20plm7UM)

***

Bálnaének: http://www.whalesong.net/ - A honlapról: A nyolcadik szezon végére értünk a hawaii hosszúszárnyú bálnák énekének internetes közvetítésében. A bálnák már úton vannak Alaszka felé, ahonnan majd csak októberben térnek vissza. Addig is élvezzétek e rejtélyes és hatalmas lények énekét az archívumunkban. (A meghallgatáshoz az ingyenes RealPlayer szükséges. Jogvédett anyag.)

A hosszúszárnyú bálna titokzatos éneke: A megfigyelések szerint a bálnák a különböző hangok egymás utáni összekapcsolásával egyedi dallammintázatot állítanak össze, melyeknek ismétlésével hozzák létre a jellegzetes dallamokat. Habár a kutatási eredmények nem bizonyítják a cetek nyelvének létezését, egyértelműnek tűnik, hogy a bálnák mondatokat használnak, csakúgy, mint mi, emberek. Tovább az origo cikkéhez

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lasscsodat.blog.hu/api/trackback/id/tr87628885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dallas 2010.03.20. 10:29:25

Csodálatos állat, de a Japánok azért biztos ami biztos megölik. Nehogymár ne egyék meg ezt is.
süti beállítások módosítása