Mallakhamb - egy hagyományos indiai sport

A malkhamba vagy mallkhamb a 12. századból eredő, hagyományos indiai sport, ahol a tornász egy függőleges rúdon végez forgásokat, csavarásokat, nyújtáskat, egyensúlygyakorlatokat, akrobatikus és jógaászana elemekkel. Eredetileg a birkózók számára kiegészítő edzésként szolgált, de 1958 óta veresenysportként is űzik Indiában. A rudat általában tikfából  (indiai tölgyfa) készítik, ami elég kemény és sima, és a mind a rudat, mind pedig a tornász testét bekenik ricinusolajjal., hogy jobban csússzon. Három változata van: a talajhoz rögzített rúd, a láncról lelógó rúd és a felfüggesztett kötél, illetve különféle nehezített változatok, pl. csak kézzel, vagy bekötött szemmel.

Az alábbi, első videón egy kisfiú tornázik játszótéri környezetben, a második egy versenyen készült, a harmadik (egy 40 perces videó angolul - az első 31 mp-ben csak sípol, utána kezdődik) részletesen megismertet ezzel a lenyűgözően komplex indiai sporttal.

 
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://lasscsodat.blog.hu/api/trackback/id/tr482243058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása