Mallakhamb - egy hagyományos indiai sport

A malkhamba vagy mallkhamb a 12. századból eredő, hagyományos indiai sport, ahol a tornász egy függőleges rúdon végez forgásokat, csavarásokat, nyújtáskat, egyensúlygyakorlatokat, akrobatikus és jógaászana elemekkel. Eredetileg a birkózók számára kiegészítő edzésként szolgált, de 1958 óta veresenysportként is űzik Indiában. A rudat általában tikfából  (indiai tölgyfa) készítik, ami elég kemény és sima, és a mind a rudat, mind pedig a tornász testét bekenik ricinusolajjal., hogy jobban csússzon. Három változata van: a talajhoz rögzített rúd, a láncról lelógó rúd és a felfüggesztett kötél, illetve különféle nehezített változatok, pl. csak kézzel, vagy bekötött szemmel.

Az alábbi, első videón egy kisfiú tornázik játszótéri környezetben, a második egy versenyen készült, a harmadik (egy 40 perces videó angolul - az első 31 mp-ben csak sípol, utána kezdődik) részletesen megismertet ezzel a lenyűgözően komplex indiai sporttal.

 
 
 
 
Hirdetés
Olimpiq StemXCell Sugar Level őssejtfokozó étrendkiegészítő cukorbetegségre

I love you

I love you (Szeretlek) - hangzik el újra meg újra a videón. Hallgasd, nézd és hagyd, hogy átjárjon a szavakon keresztül feléd áramló szeretet:

 

"Ne kívánd senki szeretetét. Ne utasítsd el senki szeretetét. Úgy áradjon szereteted, mint a tűz fénye-melege: mindenre egyformán. Akik közel jönnek hozzád, azokra több essék fényedből és melegedből, mint akiknek nincs szükségük terád. Családtagjaid, mindennapi társaid s a hozzád fordulók olyanok legyenek számodra, mint a kályhának a szoba, melynek melegítésére rendelik." (Weöres Sándor) 

 

 
 
 

Sarah 'Paddy' Jones akrobatikus salsát táncol 75 évesen

Sarah 'Paddy' Jones, a Spanyolországban élő 75 éves angol hölgy és partnere s egyben táncoktatója, Nicko Espinsa megnyerték a spanyol tv Tu Si Que Vales tehetségkutató versenyét akrobatikus salsa táncukkal. Sarah két és fél éves korában kezdett táncolni, majd amikor férjhezment, tánckarrierjét abbahagyva családjának szentelte az életét. Férje halála után hat évvel tért vissza a tánchoz, amikor egy táncakadémiájára jelentkezett, mert flamencót akart tanulni. Flamencó nem volt, viszont salsát ajánlottak helyette, amit soha nem táncolt korábban. De beleszeretett ebbe a táncba, ami világhírt hozott a számára. A 75 éves 'salsa' nagymama lendülete és hajlékonysága bámulatraméltó. Mrs Jones így nyilatkozott a verseny után: - Én vagyok az élő bizonyíték arra, hogy az életkor nem akadály. Ha meghallom a zenét, az mindig mozgásra késztet. Rendkívül szerencsésnek érzem magam, hogy képes vagyok arra, amit csinálok, és addig folytatom valószínűleg, amíg csak bírom.