Megható találkozás egy régi baráttal

Egy vadonba visszaszoktató program keretében nevelte Damian Aspinall  természetvédő Kwimbit, a gorillát Angliában. Kwimbi már öt éve élt az afriakai dzsungelben,  amikor Aspinall Gabonban járva, felkutatta  barátját. Aspinall a folyón csónakon haladva hívogatta Kwimbit, aki egyszercsak megjelent a parton. Majd óvatosan közelített hozzá, vadállatról lévén szó, akivel már öt éve nem találkoztak. Kwimbi azonban felismerte Aspinallt, és örömteli mormogással üdvözölte, átölelte és nem is akarta, hogy elmenjen. Amikor Aspinallnak mennie kellett, Kwibi követte a csónakját a part mellett. Másnap reggel, amikor Aspinall fürödni ment a folyóhoz, Kwibi ott állt a túlsó parton.

A Today-nek adott interjúban Aspinall így fogalmazott: "Olyan ez, mintha egy másik országban meglátogatnád a barátodat, megtörténik a találkozás, újra látjátok egymást, aztán újra ki-ki megy a maga útján....De mindig érzed, hogy majd újra találkozni fogtok." Aspinall reméli, hogy a videó a vadon élő állatok védelmére is ösztönzi a nézőket. "Remélem, hogy ez a videó ráébreszti az embereket arra, hogy az állatok megérdemlik, hogy esélyt kapjanak, és azt is láthatják a nézők, hogy a gorillák mennyire gyengédek tudnak lenni... Felelősséggel tartozunk a Földünk iránt, és úgy gondolom, hogy mint faj, még sokkal-sokkal többet tehetünk a bolygónkért."

Kőrösi-Csoma Sándor - Zangla, India

Magyarok újítják fel Kőrösi-Csoma Sándor zanglai lakóhelyét, ahol annak idején az első angol-tibeti szótárt elkezdte összeállítani. Zangla az India-Pakisztán határhoz közeli, a Himalája 4000 m-es magasságaiban meghúzódó település. Az alábbi film Kőrösi-Csoma Sándor nyomait kutatja Zanglában.