Medveállatka - a szuperhős

A medveállatka négy pár miniatűr karmos lábacskájával, pici  arcával, medvés "cammogásával" valószínűleg a leglenyűgözőbb parányi lény.

A medveállatkák (Tardigrada) közeli rokonságban állnak az ízeltlábúakkal, de több tulajdonságukban eltérnek. Testüket kemény kutikulapáncél fedi, melyet hidrosztatikus váz feszít ki. Ragadozó és növényevő fajokkal is találkozhatunk. Méretük 0,2-1 mm-ig terjed.

A medveállatkákról az első feljegyzéseket a német J.A. Goeze készítette 1773-ban és „kis vízimedvéknek” nevezte el őket. A Tardigrada tudományos nevet Spallanzani adta neki 1776-ban, a név jelentése „lassan lépkedő”.

Több mint 1000 fajuk ismert. Nedves helyen, főként mohán vagy vízben élnek. Az egész világon elterjedtek a Himalája 6000 m-es magaslatai fölött és a mélytengerekben egyaránt. (Forrás: Wikipédia)

A medveállatka a legszívósabb lény a Földön - bámulatos túlélőművész. Túléli az extrém hideget, mínusz 200 fok alatt is, a meleget plusz 150 fok felett, a nagy nyomást, a vákumot és az erős sugárzást is.

Egy olasz múzeum 120 éves mohamintáját vízbe téve, a kis medveállatkák élettevékenységük 120 éves felfüggesztése után megelevenedtek.

Már űrutazáson is bizonyíthatták  hihetetlen túlélőképességüket. A kutatók izgalommal kutatják a medveállatkák rendkívül hatékony DNS-javító képességét is, az emberi DNS és regeneráció jobb megértése reményében.

  

  További olvasnivaló a medveállatkákról: http://index.hu/tudomany/medv100908/ és az angol nevére: water bear rákeresve a youtube-on sok videó található.
 

Gólyakamera

 

Gólyafigyelő kamera Nagyhalászban. A link: http://golya.mme.hu/golyakamera/kamera.php?c=halasz
 

 
 

Táncolj!

 

A tánc - egy kis esztelenség, ami mindnyájunknak nagyon jót tesz - Edward Demby --- Ha táncolni vágysz, ne fojtsd el magadban, mert káros az egészségre: berozsdásodik a lélek és a csípő is - Terri Guillemets --- A mozdulat soha nem hazudik. Barométerként jelzi a lélek időjárását azoknak, akik le tudják olvasni - Martha Graham --- Táncolj akkor is, ha nincs máshol táncolnod, csak a nappaliban - Kurt Vonnegut ---  És őrültnek tartották a táncosokat mindazok, akik nem hallották a zenét - Friedrich Wilchelm Nietzsche